Artikler - Det skarpe hjørne

Anekdoter fra min praksis

Vi bliver alle ældre - og klogere. Vi runder hjørner og bliver lidt skarpere i kanten.

Jeg ser det dagligt i min praksis, hvor jeg kommer tæt på rigtig mange helt almindelige mennesker og de udfordringer, de oplever at have i deres hverdag. Og jeg ser hvordan de runder hjørner og vokser med opgaverne.

I "Det skarpe hjørne" skriver jeg små artikler om livet, som jeg møder det i min praksis.

Jeg håber det vil være til inspiration for mange.

Gå til min Google+ side (nederst) og bidrag gerne med dit indlæg eller spørgsmål.


"Han har fuldstændig sluppet ansvaret her i huset..."

17. august 2014

Kender du det? Du føler, du står alene med det hele. Hus og børn. Du bliver stresset og føler dig som den sure boss, der skal diktere, for at få tingene gjort.

Han er efterhånden degraderet til børnestadie - og hvem har lyst til sex med sit barn/sin mor?
Det er en helt igennem utaknemmelig rolle, som sjældent værdsættes. Faktisk opfattes man oftest som irriterende og dominerende. Og han får al den sjove tid med ungerne.

Prøv en gang at huske på, hvorfor du i sin tid valgte lige netop din partner. Rodehovedet har brug for en partner med struktur - og omvendt! Det er nødvendigt at kunne slappe af - også selvom vasketøjet hober sig op. 

De par der lykkes, er dem, som forstår at lære af hinanden.

"Jammen hvis jeg ikke siger noget, så sker der ikke noget".

Nej, for det har du jo lært ham. Du gør det.

Lav et ugentligt familieråd - også gerne med ungerne. Her skal ugens opgaver fordeles ud - hvem tager hvilke opgaver? Aftal succeskriteriet for opgaveløsningen - hvornår er den løst?
Og vigtigt... Så skal du slippe kontrollen!! Ja, det er svært, men det er ikke sjovt at gøre tingene på din måde.

Hvis opgaven ikke bliver løst i forhold til det, I aftalte, så er det svigtet og aftalebruddet, I skal have en snak om. Og det er IKKE en irettesættelse  forkertgørelse), men en snak om længslen efter at blive respekteret  dine følelser). 
Husk omvendt også at lytte til din partners længsler. Hvad ønsker han? Hvordan ser han, at det skal lykkes?
Det er et helt andet og ligeværdigt sted at mødes. Og derfor motiverer det.

Ugens motto: Mere nydelse - mere nærvær 


Lavt selvværd - stækker eller styrker du dit barns selvværd?

25. marts 2014

Ligger her med influenza og har altså lige noget på hjerte…

Vidste du, at forældre som har for vane at overbeskytte/hjælpe/redde deres børn, støt og roligt æder børnenes selvværd?

Børn som ikke får lov at tage deres egne kampe eller opleve konsekvenser af deres egne handlinger bliver handlingslammede, når de senere møder modstand. Af to årsager:

1) De har ikke lært at bede om hjælp og derfor ”drukner” de, når en udfordring kræver at de får hentet hjælp fra omgivelserne andre end mor og far.

2) De har aldrig fået lov at håndtere større konflikter selv, og derfor tolker de, at de ikke evner det

Og det er synd for dem.

Jeg ser desværre en del både teenagers og voksne, som kæmper med depressioner som følge af lavt selvværd, fordi de aldrig har lært at håndtere livskriser, og derfor ikke formår at hive sig selv ud af dem.

Er du en forælder, som stækker eller styrker dit barns selvværd?

Og hvem er det du EGENTLIG hjælper, når du løser situationen for dit barn? Er det dit barn? Eller er det i bund og grund dig selv?

Næste gang dit barn er på vej til at komme for sent i skole ell. lign.… så lad være med at redde ham (eller hende). Lad ham håndtere situationen selv, så han lærer, at verden ikke går i stykker, når han fejler og at han selv er i stand til at rydde op.

Sådan styrker du dit barns selvværd (blandt andet J).

www.teenageterapi.dk


Skal man "ofre sig for fællesskabet" eller "bidrage" til familien?

15. februar 2014

I den første ligger det selvudslettende offer - jeg er ikke vigtig, så jeg får (og forventer) omsorg når jeg ofrer mig. Og den kommer ofte med en regning..: Når nu jeg ofrer mig, så forventer jeg, at I andre gør det samme for mig. Det føles som den rigtige måde at vise kærlighed på, men forståes ofte ikke af omgivelserne og giver derfor en følelse af uretfærdighed og af ikke at blive set.

Den anden er på frivillig basis. Hver bidrager med hvad de har og hvem de er. Den er lystbetonet og helt uden regning..: Jeg vælger at bidrage fordi det gør mig glad / fordi det gør dig glad. Det er mit valg, og jeg forventer ingenting retur. Den skaber god balance og fungerer i det lange løb kun hvis der ER balance (hønen eller ægget). 

Der kan være balance i dem begge hver for sig. 
Ubalancen kan opstå når de to kombineres.

Hvem er du? Hvem er din partner?

<< Parterapi


Invester i dit parforhold

6. februar 2014

Det er med parforhold som med lotto - der er kun gevinst, hvis du investerer.

Det var blevet tydeligt for en skøn - og meget ordknap - familiefar.

Selv hans lille søn kopierer hans én-ords-sætninger. 

Resultatet var, at han bogstaveligt talt var blevet intetsigende for konen. Så de tolkede på hinanden i stedet for at sætte ord på og afklare forventninger.

Og dér gik de gruelig galt i byen af hinanden.

Rigtig tit...

Mit arbejde med dem har været at lære ham at sætte ord på - og lære hende at holde mund og lade ham tale.

Det har været en udfordring for dem begge. Men de er på vej og har begge oplevet en kæmpe forandring i deres forhold.

Nu giver de hinanden plads. De taler sammen og løser udfordringer og forventninger. Og de er blevet gladere og har mere overskud.

<< Parterapi


En teenager med overskud

30. januar 2014

Det var en smilende, glad og målrettet teenagepige, der trådte ind i min praksis i dag. Hun udtrykte håb, overskud og ambitiøse planer for fremtiden. 

Jeg mødte hende første gang for ca. 2 1/2 måned siden. Dengang var hun en helt anden pige - en stresset og deprimeret gymnasieelev uden mod og overskud til at klare skolen, lektierne og hverdagen. Et tidligt traume drillede stadig og gjorde hende handlingslammet.

Gennem sit forløb (hun har været her 5 gange) har hun fået defineret 6 helt personlige "gyldne" redskaber, som hun har brugt til at arbejde sig tilbage til livet.

Redskaber hun kan bruge resten af livet.

Hendes proces er både inspirerende og livsbekræftende og jeg er super stolt af hende.

www.teenageterapi.dk


Tal med hinanden

18. januar 2014

Sad forleden med et trist par, som i mange år ikke har fået talt sammen om det som virkelig betyder noget. Og de er nu endt i to forskellige verdener og oplever, at de ikke længere kan nå hinanden. Skilsmissen er uundgåelig.

Kære mennesker, husk at tal med din partner - hver dag. Om små og store ting som betyder noget for dig. Spørg ind til hinandens dag, vær nysgerrig og lyt til hinanden. Vent ikke på "det rette øjeblik". Fortæl hinanden, at I elsker hinanden. Hver dag. Det betyder noget.

Hav en kærlig, fortællende, nysgerrig og lyttende weekend.

<< Parterapi


Gør hvad du har lyst til - ikke hvad der forventes

17. december 2013

En af mine unge teenage-klienter kom i dag ind ad døren, næsten inden jeg havde åbnet den - med en helt ny og fremadstormende energi. Han har taget nogle nye og drastiske beslutninger i sit liv og er begyndt at fokusere på, hvad HAN har lyst til i stedet for hvad andre forventer af ham. Hvor er det stort. Og et vigtigt sted at skabe bevidsthed.
Godt selvværd til jer alle.

www.teenageterapi.dk


 

<script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script>Kirsten Østrup, New Performance, Performance Coach og Eksamineret Psykoterapeut på Amager i København – mellem Tårnby og Ørestaden.

Speciale i psykoterapi for voksne, unge og teenagers samt parterapi.